Hemsidan

Highland Parkprovning, 2009-10-09, Prästgården Töreboda

Gery ToshNär Gerry Tosh från destilleriet Highland Park gjorde entré hade han 47 stycken förväntansfulla personer framför sig. Vi som var där hade 5 glas med whisky som vi genast blev intresserade av. Men vi fick bida vår tid en stund medan Gerry presenterade ön Orkney (där Highland Park är beläget) samt vad som i hans mening gör Highland Park till en högkvalitativ whisky.
Det finns enligt Gerry fem saker som gör Highland Park till en unik whisky och under föreläsningens gång berördes dessa mera ingående.
 
The Cross of St. Magnus Orkneyöarnas officiella flagga är Union Jack. Ögruppen har även en inofficiell flagga som lokalt kallas The Cross of St. Magnus
(St. Magnuskorset), uppkallat efter Orkneyöarnas helgon Saint Magnus.
Flaggan syns här till vänster. Färgerna är hämtade från Skottlands konungaflagga och det norska riksvapnet, som ett uttryck att ögruppen har rötter i de båda länderna.

Orkney
Denna lilla ögrupp ligger belägen norr om Skottland. Totalt ingår cirka 70 stycken öar, varav 17 är bebodda. Totalt bor här 19 245 personer.
Ögruppen ligger på samma latitud som Anchorage i Alaska, Oslo samt Stockholm.
Det går att ta sig dit med flyg, men då det i princip alltid blåser får man vara beredd på att landningarna kan vara något alldeles extra. Därav att många som anländer beger sig till första bästa pub för att lugna nerverna…
Man är stolt över sitt norska ursprung och historien bakom att man tillhör Skottland var att man tillsammans med Shetlandsöarna blev en bröllopsgåva från kungen av Norge vid bröllopet mellan Prinsessan Margarethe och Prins James. En ättling från denna familj, King James IV dikterade sedan normerna kring whiskyprovning och som en hyllning till detta säger man på Orkney – Skål, till skillnad från övriga Skottland där man använder det gamla gaeliska uttrycket Slainte Mhath. (god hälsa)

Historia
Liksom många andra destillerier började även detta i olaglig form av en man vid namn Magnus Eunson. Han var en driftig man som hade tre yrken; slaktare och kyrkovaktmästare på dagen samt smugglare under nattetid. Sägen säger att han till en början till och med gömde whiskyfaten i kyrkan. Till slut åkte han dock fast och sedan 1798 har destilleriet verkat i legal form. Detta gör Highland Park till det sjätte äldsta i Skottland. Idag tillverkar de cirka 2 miljoner liter whisky per år. De har 30 anställda, vara sex stycken är sysselsatta med att guida turister.

Produktion
Den första av de fem punkter som gör Highland Park unikt är att man arbetar med golvmältning. Det finns totalt 4-5 destillerier i världen som gör detta och Highland Park är störst på detta i Skottland.
Här har man en yta motsvarande 2000 square yards där man mälter sitt korn. Kornet är blött när man lägger ut det och under sju dagar ligger det här för att gro. Viktigt är dock att man regelbundet var sjätte timma vänder kornet för att hindra att de växer i varandra. Detta är en arbetsam process som sker dygnet runt, året runt.
På sommaren har man viss automatik, men övriga tider på året sker detta för hand.
Uttrycket ”monkey shoulder” kommer från denna process när man skyfflar kornet och den påfrestning som då sker i axeln på mannen som skyfflar.

Den andra av de fem hörnstenarna är torven (peat). Här fick vi alla en lektion om hur torv bildas och det som skiljer torv mellan olika delar i Skottland.
Ön Islay. Här finns destillerier som Laphroaig, Bowmore, Lagavulin, Ardbeg, Caol Ila, Bruichladdich samt Bunnahabhain. Då denna ö långt tillbaka var helt täckt med skog är detta den dominerande delen i torven. Detta i sin tur ger en whisky med distinkt fenolsmak.
Ön Isle of Skye. Här tillverkas den välkända whiskyn Talisker. Tidigare fanns här en stor mängs hasselnötsträd som idag i hög grad präglat torven. Detta i sin tur bidrar med en nötkaraktär i whiskyn.
På Orkney däremot har det aldrig funnits ett trädbestånd. Detta då de kraftiga vågorna för in saltstänk långt in på öarna som träden inte klarar av. Här består torven istället av gräs, vilket ger en whisky med aromatisk röksmak av honungskaraktär.
Highland Park äger 2000 hektar med torv, vilket kommer att förse dem med torv i ytterligare 250 år.
Efter golvmältningen är kornet fortfarande fuktigt, vilket är en förutsättning för att den skall kunna ta upp aromen från torvröken. Denna process tar cirka 16-20 timmar och därefter torkas kornet ytterligare i cirka 20 timmar till dess man nått en fukthalt av 5 %. Då använder man koks, vilket inte påverkar smaken på den färdiga whiskyn.
Därefter är det som vi vet flera steg i produktionen av whisky, men Gerry berörde bara dessa mycket kort. Bland annat nämnde han att de har 2 wash stills, där man destillerar upp till 25 % och därefter två spirit stills där man går från 25 % till 70 %.

Den tredje hörnstenen man vill framhålla är klimatet, som är viktigt under lagringen. Golfströmmen från söder möter det kalla ishavet strax utanför Orkney, vilket i sin tur leder till ett klimat med kraftiga vindar samt svala vintrar och svala somrar. Medeltemperaturen på vintern är +2 °C och på sommaren endast +10 °C. Detta ger en mognadsprocess som enligt uppgift ger en mild/mjuk mognadsprocess. Exempelvis är avdunstningen (sk angel share) lägre och ligger på 1,0 – 1,5 % per år, jämfört med 2,0 – 2,5 % för destillerier i högländerna med varmare somrar.
De har 23 lagringshus på ön och här lagras total cirka 40 000 fat.

Den fjärde hörnstenen man är extra stolt över är sitt val av fat. Gerry menar att faten bidrar till 60-80 % av smaken i den färdiga whiskyn. På Highland Park använder man enbart sherry fat. Till dessa fat använder man amerikansk- eller europeisk ek.
Amerikansk ek ger whiskyn smak som citrus, vanilj och smörkaramell.
Europeisk ek bidrar istället med färg, torkad frukt och sötma.
Först tillverkar man trästavar som får soltorka under fyra år. Därefter tillverkar man sina fat.
Faten fylls sedan med Oloroso sherry. Den är helt färglös vid fyllning, men efter två år är den i princip svart.
Från att man köper sitt trä, till dess faten är redo att fyllas med whisky, tar det sju år. Detta innebär att Highland Park’s fat totalt kostar cirka 600 EUR/styck, jämfört med ett begagnat. bourbonfat från USA som man kan köpa på auktion för 65 dollar.

Den femte och sista hörnstenen är också den senast tillkomna. Detta är harmonisering av whiskyn innan tappning.Gerry Tosh Highland Park
Efter lagringen, som kan vara allt från 12 år till 30 år, tar man sina fat och blandar samman. Därefter tillsätter man vatten ned till en alkoholhalt av 46 %. Sedan fyller man faten igen som då är ”döda”, det vill säga ger ingen ytterligare smak/färg åt whiskyn. Här får whiskyn sedan ligga i sex månader i en sk. cask harmonisation. Man menar att här gifter smakerna sig samman, samt att man får den perfekta kombinationen av smak och färg.
Highland Park tillsätter ingen sockerkulör för att färga sin whisky, vilket många andra gör.
Därtill innebär denna process att man senare innan tappning inte behöver kylfiltrera vid minusgrader utan man tar istället bort grumligheten i whiskyn vid +4°C. Nedkylningen gör att fettsyror, som vanligtvis blandar sig lätt med alkoholen, klumpar ihop sig för att enklare kunna filtreras bort.

 

 


HPEfter en kort paus suktade vi alla efter att få dyka ned i de fem glasen. Men först gav Gerry sin syn på hur man provar whisky.
För det första, eftersom så många tillsätter sockerkulör säger färgen ingenting om whiskyns ålder, smak eller pris.
Det första man skall göra är att ta sitt glas, luta det 45° och sedan sakta snurra ett varv. Därefter betraktar man tårarna som bildas. Små tårar tyder på en hög alkoholstyrka över 50 %, större tårar 40-46%. Om tårarna rinner långsamt tyder det på att whisky innehåller mera smak, oftast längre lagringstid, och då får den en högre viskositet.
Observera att mera smak inte nödvändigtvis behöver betyda godare whisky.
Om du närmar dig en ny whisky, snurra aldrig den! En expert kan klara detta, men en normal näsa blir mera förvirrad då alla aromer kommer på en och samma gång. Sniffa istället tre gånger med uppehåll mellan varje gång.
Doft och smak är också extremt individuellt och man påverkas också vad en expert eller bordsgranne tycker och säger. Gerry testade detta med 500 personer i USA. Han menade att whiskyn smakade vitlök och majoriteten höll då med…!
Du kan med fördel också droppa ned en droppe vatten i whiskyn för att bryta ytspänningen och då frigörs också vissa doftämnen.

Highland Park 12 år – 40 %Whiskyprovare på HP-provning - Foto Anders Larsson
I denna whisky har man använt 20 % first fill. En hög andel europeisk ek, vilket i hög grad sätter sin prägel på denna söta whisky.
En doft av honung med en balanserad rökighet.
Smaken är en palett av sötma och fruktighet från honung, karamell, ananas och päron. Detta i kombination med en mild integrerad rökighet och lite sälta gör en riktigt trevlig whisky.
Eftersmaken är en lång trevlig historia av balanserad mild rökighet som bara fortsätter och fortsätter…

Highland Park 15 år – 40 %
Största skillnaden mot 12 åringen är inte de tre åren extra lagringstid, utan att man här använt mera amerikansk ek.. Detta leder till mindre sötma och att den rökiga smaken är mera framträdande. 30% är first fill vilket också gör den något mörkare än 12 åringen.
Doften är mera reserverad men domineras av rök.
Sötman kommer till en början, men ersätts snabbt av en torr rökighet och lite pepprighet.
Eftersmaken är trevligt lång där rökigheten dominerar.

Highland Park 18 år – 43 %
Inte utan lite stolthet presenterade Gerry denna som ”The best spirit in the world”. Till färgen är denna mörkare än 15 åringen eftersom det är 45 % first fill. Här har mer europeisk ek använts och nu finns ett täcke av sötma som innesluter rökigheten.
Här göms rökigheten och doften är mera söt i form av honung och äpple.
När man smakar den blir man först torr i munnen och sedan kommer ” the halleluyah moment” då honung och röken bildar en underbar kombination. Viss sälta och apelsin kan enligt Gerry den tränade också finna.
Under eftersnacket kunde noteras att många av deltagarna hade denna som favorit.

Highland Park 25 år 48,1 %
Vid framtagande av denna hade man ambitionen att göra en whisky för de riktiga finsmakarna. Detta är en komplex whisky som kan göra den svår för nybörjare.
Ännu mera europeisk ek, vilket gör detta till den sötaste av Highland Parks whiskies.
50% first fill vilket gör den mörkare än de tidigare smakade sorterna.
Doften är söt och fruktig men inslag av choklad.
När man smakar den så framträder smaker som frukt, honung, choklad och vanilj. Efter 10-15 sekunder känner man att munnen blir torr.
Eftersmaken är kryddig och söt och man får vänta länge innan man känner någon rök.

Highland Park 12 år cask strength 58,1 % - Hjarta (limited edition)
Besökare HP-provningen 09-10-09. Bild Anders Larsson
Detta är en helt ny whisky som släpps på bolaget 16 november. Häng på låset! Av totalt 4000 flaskor kommer 600 stycken till Sverige. Bor du inte i Skandinavien kan du enbart köpa denna på destilleriet eller på nätet.
Här såg man tydligt att tårarna var små vilket då tyder på en hög alkoholhalt.
Doften var intensiv och kryddig. Torkade frukter och citrus, samt efter en stunds doftande kunde man finna röken.
Den europeiska eken bidrog även här till en sötma. Viss vanilj och givetvis rök fanns också.
Eftersmaken domineras av en sötma som kämpar sig fast länge, länge, länge innan röken till slut letar sig fram.

Highland Park 30 år 48,1 %
Här användes inga first fill alls! 75 % var europeisk ek samt 25 % amerikansk.
Det var med en stor portion respekt och ödmjukhet vi närmade oss denna dyrgrip.
Doften var en underbar kombination av mörk choklad, kryddighet och apelsin.
När man sedan smakade den så vattnades munnen som ett Niagarafall. Sedan kunde man känna mörk choklad, apelsin och kola.
Eftersmaken som var en virvlande kombination av sötma och rök. Den slutade aldrig och det kanske man också kan begära av en whisky i denna prisklass.

Gerry Tosh på besök i TörebodaText: Fredrik Johansson
Bild: Mats Öfwerström
och Anders Larsson
© Wadsbo Single Malt Club

Bakåt