WSMC Provning - Oberoende buteljerare - 11 mars 2011

Föreläsare: Roger Melander
Plats:
Odd Fellow logen i Mariestad

Roger Melander, som driver Växjöföretaget Maltix, kan nu också titulera sig "Distillery Manager". Han är nämligen engagerad i det nya svenska destilleriet Box i Ådalen.

WSMC hade Roger som föreläsare 2009 då vi hade whiskyfat som tema. Vi fick efter den provningen många positiva kommentarer och när vi valde att ha oberoende buteljerare som tema kände vi att Roger var självskriven som föreläsare.

Roger började med att ställa en kuggfråga vilken som var Sveriges första whisky. Han hade nog räknat med att Mackmyra skulle bli det snabba svaret. Men självklart hade församlingen i Mariestad järnkoll på att det var Skeppets Whisky som var nummer 1.

 

1955 köptes två begagnade mindre enkelpannor från låglands destilleriet Bladnoch i södra Skottland, och tillverkningen startade samma år. 1961 började de första flaskorna att säljas hos Systembolaget. Skeppets var en kraftigt rökig blended whisky. Vid lanseringen bestod den av 55 procent malt och 45 procent grain, men receptet ändrades flera gånger under produktens livslängd.

Drycken var dock långt från färdigutvecklad, och konkurrensen bland de importerade lättare whiskysorterna var hård. Framgångarna uteblev och tillverkningen upphörde 1970, just som man börjat få ordning på tillverkning och lagring.

De inköpta kopparpannorna finns fortfarande i Vin & Sprits ägo; den ena destillerar spriten till det kryddade brännvinet Östgöta Sädesbrännvin, den andra står uppställd i Vin och sprithistoriska museet i Stockholm.

 

Mackmyra startade hösten 1999. De tre första åren i pilotskala därefter vet vi alla hur utvecklingen sett ut. En riktig framgångssaga som öppnat dörren för efterföljare. www.mackmyra.se/
 

På ön Ven ligger Destilleriet Spirit of Hven. Som Roger uttryckte det ett kemilab som drivs av entusiaster. www.backafallsbyn.se

Ett småskaligt destilleri drogs igång på Smögen sommaren 2009. www.smogenwhisky.se

Men självklart menade Roger att det destilleriet han var engagerad i, Box Destilleri i Kramfors, var det som skulle kunna erbjuda den bästa single malt whiskyn i Sverige.  Inte för att det just nu är världens nordligaste destilleri utan att de gör whiskyn utan att fuska. Roger nämnde tre exempel som talar för Box Destilleri:

Ingen kylfiltrering (chill-filtering). Kylfiltrering innebär att man kyler ned whiskyn till cirka 0 grader och sedan under tryck låter den passera ett antal filter. Under nedkylningen faller fettsyror, proteiner samt vissa estrar ut och fastnar då i filtren. Anledningen att vissa har denna process är att man vill undvika att whiskyn grumlar sig vid tillsats av is eller vatten. Man är rädda att konsumenterna då upplever att whiskyn har en sämre kvalitet. Nackdelen är att man i processen tar bort många av de smakämnen som ger whiskyn sin karaktär. En tumregel är att en whisky 46 % eller starkare inte är kylfiltrerad men att en svagare whisky oftast är det. Trenden just nu är att allt fler väljer att marknadsföra sin whisky som ”non chill filtered” – dvs. ej kylfiltrerad.

Ej färgad med sockerkulör. I de flesta blended whiskies (99%), men också många single malt whisky (50%), finns det tillsatt sockerkulör (E150). Detta gör tillverkarna för att ge sin whisky en mörkare färg då man tror att konsumenterna upplever en blek whisky som sämre. Melander menar på att detta är förkastligt då tillsatt sockerkulör också påverkar smaken. Han hade gjort blindtester där deltagarna tydligt pekat ut de som var färgade. Det uppkom en diskussion då detta inte behöver deklareras. Men i Tyskland är det obligatoriskt och på etiketten står då ”Mit Farbstoff”.

Använder ej tillsatta skumdämpare. Detta var något nytt för många av oss. Enligt Melander använder i princip alla detta, dock i Sverige inte Box och Smögen. Syftet är att minska skumningen under processen. Melander sade att det var tvål man tillsatte och att det minskar ytspänningen och därmed skumningen. (Detta är något vi i klubben kommer att undersöka närmare när vi besöker destilleri nästa gång)

Box kommer också på sina etiketter skriva ut all nödvändig och nördig information. Exempelvis att det legat Jack Daniels i ex. bourbonfatet som är använt.

De har också lanserat sin egen Box Whisky Academy. Praktik i fabriken varvas med teori och på fredagen en examination. Man har också möjlighet att köpa whisky och först väljer man ett fat och fyller med drycken man själv tillverkat.

På Box använder man 40 liters fat. Eller man säger att de är 39,25 liter och kallar dem Ankare efter ett gammalt mått. (Ett fat eller en åm = 4 ankare = 60 kannor = 157 liter)

De har två grundrecept; rökt eller orökt. Box Ankare av first fill bourbonfat kostar 7000 kr­ inklusive moms.  I detta pris ingår kostnaden för lagring och försäkring under de första tre åren. Därtill en del i form av lån som återfås vid buteljering. Orökigt recept 10 700 kr. Rökiga recept 13 100 kr.

 Alkoholskatt, moms och försäljningsställets påslag tillkommer när du köper den buteljerade whiskyn. Melander rekommenderade att ta ut den i Lettland. Då sparar men 150 kr per flaska. De har hittills i år sålt 200 stycken ankare.

Började destillera i slutet november, och tappa på fat dagen innan julafton. Man är med andra ord i början av en lång resa men har höga ambitioner. Det blir spännande att följa.

Box har nu också börjat agera som oberoende buteljerare och detta är temat för de whisky som skall provas och vad är då detta.

En oberoende buteljerare är ett företag som buteljerar och säljer whisky utan att nödvändigtvis ha producerat den. Till skillnad mot destilleributeljering där tillverkaren själv buteljerar sin whisky.

För en del framstår detta som märkligt och kanske lite ovanligt, men före tidigt 60-tal var det i princip det enda sättet att få tag på Single Malt. Destillerierna producerade maltwhisky som framför allt används som en ingrediens i olika blended whiskies. Till viss del kunde man ibland sälja fat till privata kunder, men för gemene man var oberoende buteljerares tappningar oftast det enda sättet man kunde njuta maltwhisky på.

Det är också hos de oberoende buteljerarna man kan finna riktigt gammal whisky. Förra året släppte exempelvis den oberoende buteljeraren Gordon McPhail en Mortlach från 1938. Nu i år väntas också en 70 år gammal Glenlivet komma fram ur gömmorna. Gordon McPhail har kylfiltrerare men går ifrån det mer och mer.

Vissa buteljerarfirmor har funnits väldigt länge som t.ex. Gordon McPhail (sent 1800-tal) och Douglas Laing (1949) medan firmor som Adelphi (1993) eller Dewar Rattray (2004) är av lite senare datum.

Nu var det äntligen dags att börja prova whiskyn vi alla väntat på, men först lite provsmakningsskola a’ la Roger Melander. Han delar in provningen i tre delar:

Titta, dofta, smaka.

Titta
Innan man ens doftat eller smakat kan man få information om whiskyn. Alkoholhalt, kylfiltrering, ålder och färg är saker man kan se.

Ett tips är att man tar tummen och drar runt toppen av glaset på insidan. När man sedan snurrar på glaset observerar man dropparna i randen som bildas.
Tydliga droppar cirka 46 %. Med en Cask strength whisky blir det som ett pärlband.
Alltså, Små droppar = stark whisky.

Om man sedan studerar dropparna (=tårarna). Rinner tårarna långsamt är det ett tecken på gammal whisky.
Formen på dropparna. Tunna droppar = inte smakrik whisky.
Skaka med handen över glaset. Det bildas då bubblor. Bubblor = 50% i alkoholhalt + två ringar 54% tre ringar 56% etc. Dock går detta inte vid rumstemperatur utan whiskyn måste vara kylskåpskall.

Dofta.
Först demonstrerades två sätt man inte skulle praktisera:
Östermalmsmodellen - vifta till sig doften med handen .
Tjuren Ferdinand - ner med näsan och djupa frustande andetag. Heller inte bra…
Det bästa är tulpanformade glas och sedan småsniffa. Inte för länge. Dofter försvinner efter 90 sek intensivt doftande. Rökdoft försvinner snabbast.  Hjärnan kopplar helt enkelt bort dem.  

Smaka (äntligen…)
Gör en skål av tungan, håll whiskyn där i 5 sekunder och sedan svälj. Hetta vid tungspets, ung whisky. Längre in på tungan gammal whisky. Känner man inget alls = svindyr whisky.
En whisky behöver också lufta. 9 fall av 10 blir bättre efter 30-60 min.
Att beskriva smaker är inte lätt. Ex. hur smakar en fläskkotlett…
Är man ny kan det räcka med att enkelt beskriva sin whisky som god eller inte god. Efter ett tag börjar man sakta men säkert kunna känna vissa smaker såsom äpplen, nötter, tobak etc.

Nu var det i alla fall dags för gänget i Odd Fellow lokalen att börja smaka på de fem sorterna. Melander föredrog att vi gjorda det själva och därefter summerade vi vad alla tyckte och röstade fram vilka som var favoriterna.

Sort 1
Buteljerare:    Berry Bros & Rudd – Berrys’ own selection http://www.bbr.com/
Destilleri:         Bladnoch Distillery  http://www.bladnoch.co.uk/
Region:             Lowland
Ålder:                20 år, destillerad år 1990, buteljerad år 2010
Alkoholhalt:    50,4% (cask strength – dvs. direkt från fatet, ej utspädd med vatten)
Pris:                    997 kr (700 ml)
Systemet:        Beställningssortimentet nr. 86737
Övrigt:               Ej kylfiltrerad


 

Under provningen kunde vi höra följande
kommentarer från de olika borden:

Doft:                   Citrus, fudge, gräs, örter
Smak:                 Spritig, malt, torr, pepparmint
Eftersmak:       Torr, citrus, tobak
 

Sort 2
Buteljerare:    Gordon & MacPhail – Connoisseurs Choice   http://www.gordonandmacphail.com/
Destilleri:         Tullibardine Distillery  http://www.tullibardine.com/
Region:             Highland
Ålder:                15 år, destillerad år 1993, buteljerad år 2008
Alkoholhalt:    46%
 

Pris:                    690 kr (700 ml)
Systemet:        Beställningssortimentet nr. 86286
Övrigt:               Ej kylfiltrerad

Under provningen kunde vi höra följande kommentarer från de olika borden:

Doft:                   Gräs, fudge, gräddkola, finkel
Smak:
                 Söt, kryddig
Eftersmak:
       Söt, lång, honung

 

Sort 3

Buteljerare:    A.D. Rattary – Cask Collection http://www.dewarrattray.com/
Destilleri:         Glen Elgin Distillery http://en.wikipedia.org/wiki/Glen_Elgin
Region:             Highland (Speyside)
Ålder:                24 år, destillerad år 1984, buteljerad år 2009
Alkoholhalt:    45,2% - cask strength
Pris:                    919 kr (700 ml)
Systemet:        Beställningssortimentet nr. 86724
Övrigt:               Ej kylfiltrerad.


 

Under provningen kunde vi höra följande
kommentarer från de olika borden:

Doft:                   päron, mörk choklad, hö
Smak:
                 Jod, choklad, vanilj, hasselnöt
Eftersmak:
       mörk choklad, nötter

 

Sort 4

Buteljerare:    Douglas Laing & Co – Old Malt Casks http://www.douglaslaing.com/
Destilleri:         Mortlach Distillery www.uisge.com/wt/d/mortlach.html
Region:             Highland (Speyside)
Ålder:                12 år, destillerad år 1997, buteljerad år 2010

Alkoholhalt:    50 % - cask strength
Pris:                    862 kr (700 ml)
Systemet:        Beställningssortimentet nr. 8601
Övrigt:               Ej kylfiltrerad, ej färgad

 


 

Under provningen kunde vi höra följande
kommentarer från de olika borden:

Doft:                   tvål, gummi, övermogen frukt, choklad, russin, svavel
Smak:                 pepprig, spritig, päron
Eftersmak:       spritig, torr, kola

Sherrylagrad fat kan ge svavelsmak. Restsocker med låg alkoholhalt är rena julbordet för mikroorganismer. Därför svavlar man faten med svavelrök som dödar objudna gäster. Och då finns det risk för svavelsmak i whiskyn.

Efter tre gånger fyllning skrapas beläggningar bort och eken kommer fram. I ett sherrylagrat fat tränger då sherryn in i ytskiktet och vid eldning blir det gummitoner = gummislang. 

Sort 5

Buteljerare:    Douglas Laing & Co – Old Malt Casks http://www.douglaslaing.com/
Destilleri:         Caol Ila Distillery www.whiskyguiden.se/Islay/caol-ila.html
Region:             Islay
Ålder:                14 år, destillerad år 1996, buteljerad år 2010
Alkoholhalt:    50 % - cask strength
Pris:                    998 kr (700 ml)
Systemet:        Beställningssortimentet nr. 86865
Övrigt:               Ej kylfiltrerad, ej färgad


 

Under provningen kunde vi höra följande
kommentarer från de olika borden:

Doft:                   Rök, äpple, tjära
Smak:                 Oljig, rök
Eftersmak:       Lite rök, tång, extremt med god tjära

 

Omröstning

Efter provsmakningen hade Melander en liten omröstning som utfall med följande resultat:

Sort                     Antal röster

1                   39
4                   28
3                   26
5                   26
2                   10 

Sedan avslutade vi provningen med öl och räkmacka, men framför allt ett eftersnack om whisky i allmänhet. Vid rundvandring mellan borden kunde noteras att det på flera håll diskuterades om eventuella köp av ett ankare från Box.