Whiskyprovning med Wadsbo Single Malt Club (WSMC)
och Box Distillery - Hasse Nilsson
Restaurang Holländaren i Mariestad - 11 april 2014.


Då vi tidigare bjudit in Mackmyra var vi nu sugna på att erbjuda en provsmakning på Box kommande whisky och om de håller den kvalitet som de själva så gärna vill framhålla.

Hasse kom inrullande direkt från whiskymässa i Göteborg och var uppe i varv redan vid ankomst. Han trodde själv att det var en kombination av pulsen från mässan, samt att han hade lyckats att spilla ut whisky i bilen på vägen till Mariestad.

Hasse började med att presentera sig själv och upplägget på kvällen med blindprovning av sex olika sorter. Detta med blindprovning är alltid spännande och generellt är (faktiskt...) kvinnor bättre på att känna lukt & smak än män. Det är ofta kvinnor som är "chief noses" vid såväl produktion av blended whisky som inom parfymindustrin.

Vi män har en märklig gen som ofta gör att vi snöar helt in på olika områden; whisky, idrott, fågelskådning etc. Men vi ser att whiskyintresset även bland kvinnor ökar från år till år.

Whisky. Den första flaskan från Skottland kom till Sverige på 1880-talet. År 1887 drack vi i snitt 107 liter alkohol år/pers, idag (år 2012) är siffran 9,1 liter/år/pers. I början av 1900-talet växte nykterheten fram och tillverkningen förstatligades.

I Skottland fick John Smith (Glenlivet) år 1824 den första licensen att tillverka whisky. Innan dess hade all tillverkning skett illegalt. John blev dock hatad av alla smugglarband innan det blev legio att alla tillverkare hade licens.

I Sverige var ambitionen att vi skulle vara självförsörjande på starkvaror. Att tillverka ex gin och rom gick ok, men whisky var betydligt svårare. Men år 1955 dök en möjlighet upp. Bladnoch sålde ut gamla pannor som svenska Vin & Spritcentralen köpte. Men hur skulle man använda dessa?
 

Två äldre herrar, som aldrig varit utanför Sverige eller kunde någon engelska, sändes på en två veckors intensivkurs till Skottland. De kom hem, och pannorna därefter, till Södertälje där nu Vin & Spritcentralen skulle börja tillverka svensk whisky.

Under åren 1955 - 1960 experimenterades det vilt, men allt blev odrickbart. Trots detta lyckades man att få ut sin första whisky på systembolaget 1961 under namnet Skeppets Whisky. Den bestod vid lanseringen av 55 % maltwhisky + 45 % grainwhisky. På etiketten var det skeppet Vasas ratt.

Den var mer eller mindre odrickbar och beviset på detta var att år 1962 när det var transportstrejk och bolagets hyllor gapade tomma så fanns det ändå Skeppets whisky att köpa... En flaska kostade då 23,50 kr/styck. Idag säljs kvarvarande flaskor på auktion för över 30 000 kr. En av våra gäster hade testat denna whisky när det begav sig, men hade inga direkta minnen hur den smakade.

1970 lades produktionen ned. Pannorna blev dock kvar och den stora pannan är fortfarande i drift i Åhus och producerar Östgöta Sädesbrännvin medan den lilla pannan finns på Vin & Sprithistoriska museet i Stockholm.

I Skottland kom problemen i början av 80-talet. Whisky ansågs som gubbigt och drinkar blev istället inne. Lagerhusen var fulla och 24 destillerier lades ned. Men steg för steg blev single malt populärt och 1989 fanns det 5 sorter på systembolaget för att redan 1993 stigit till 50 stycken.

Alla känner numera till hur Mackmyra föddes under en skidresa. De var inte bara pionjärer i Sverige, men har lanserat koncept hur man kan starta ett destilleri utan att behöva ha vansinnigt med rörelsekapital som skall räcka i 8-10 år innan whiskyn är säljbar.
Lösningen var att man tillverkar whisky i mindre fat som blir klara långt tidigare, samt att man säljer dessa fat till privatpersoner som betalar i förskott. En lysande idé som idag är etablerad över hela världen. Enligt uppgift har Mackmyra idag sålt cirka 18 000 fat.

I Sverige finns det idag 11 stycken whiskydestillerier. Detta är sett på antal/capita mest i hela världen. Men vad är det då som gör Box whisky så speciell?
Projektet Box. 90 miljoner har totalt investerats och man har idag i sina lagerhus whisky till ett försäljningsvärde av motsvarande 500 MSEK. Hasse pekar på sex essentiella delar:

1. Klimatet och då framför allt temperaturen. Eller snarare variationerna i temperatur över året. När temperaturen ökar så ökar trycken i faten och whiskyn vandrar längre in i träet. Om man jämför med andra länder så har Skottland cirka 40°C variation medan Japan stoltserar med 55°C. Hasse menar att detta är en stor anledning till att japansk whisky håller så hög kvalitet.
Box har en variation på hela 63°C vilket är mest i hela världen.

2. Malten/kornet. Box har en enda leverantör - Viking Malt från Halmstad. http://www.vikingmalt.com/ Box köper en kvalitet som kallas pilsnermalt. Detta slutade man använda i Skottland på 80-talt eftersom utbytet ton malt ? ton whisky var för lågt. Men Box menar att pilsnermalten ger den bästa whiskyn och man kompromissar inte.

3. Jästen. Hasse och Box menar att då 10 % av smaken kommer från jästen så skall man välja den som ger just bäst smak och inte fokusera på den som ger mycket alkohol. Vilket man enligt Hasse gör i Skottland där man hela tiden tänker volym.

4. Faten. Står för 70 % av smaken. De köper sina fat från Thorslund Kagge i Vingåker. http://www.thorslundkagge.com/ Hasse menar på att de visserligen är dyrast i världen men har grym kvalitet. De betalar 4 000 kr/fat, men då får de ex ett sherryfat där det garanterat lagrats Oloroso i 10-15 år avsedd att drickas. De beställde en gång 200 st fat från Skottland, men fick kassera hälften av dem. De har aldrig kasserat ett enda fat från Thorslund Kagge.

5. Kunskap. Vi i Sverige är världens kunnigaste folk med över 1 000 whiskyklubbar, exempelvis finns det 8 stycken i Norge. Detta genererar också spetskunskap. Per Ellsberger har skrivit världens bästa whiskybok. Och Box destillerichef Roger Melander är den som korrekturläser åt Per. Roger är erkänt kompetent och ex Bruichladdich ringer honom och rådfrågar.

6. Vattnet. Alla tillverkare har en story hur viktigt vattnet är vid whiskyframställning. Men detta är enligt Hasse "business bullshit". Av Speysides 50 destillerier har 46 stycken kommunalt vatten eller borrad brunn. Och när sedan whiskyn buteljeras är ett lagerhus i Glasgow det största med 20 miljoner fat. Man späder då whiskyn ner till önskad alkoholhalt och vattnet i Glasgow är enligt Hasse det sämsta i hela UK.

Däremot är vatten viktigt i form av kylvatten - för att kyla destillatet. Detta är en bristvara i Skottland. Men Box destilleri ligger precis vid Ångermanälven som håller 3-4°C, man har världens kallaste kylvatten. Trots detta krävde Melander att man investerade 100 TSEK i en ledning till en djuphåla i älven där det var 0,5°C kallare, vilket man gjorde. Som sagt, vill man producera världens bästa whisky kompromissar man inte.

Dagen före julafton, 23/12-2013, provsmakade man den första whiskyn från Box. Den var då 3 år gammal, men...- värdelös - då fatet var designat att ha en lagring av 15 år.
Men man har stark övertygelse om att man i lagerhusen har dryck som kommer att bli en whisky i absolut toppklass. Hasse gav mer än gärna några exempel på detta.

Glenmorangie brukar ha epitetet att man tillverkas världens bästa "new-made", det vill säga den färdigdestillerade drycken innan man tappar den på fat. Detta då de har mycket höga pannor och på så sätt får bort alla orenheter. En representant från Glenmorangie hade sagt efter att ha testat "new-made" från Box att nu är förstaplatsen inte längre lika given.

Highland Parks Global Brand Manager utbrast efter att ha testat Box: "Best new-made ever tested"

David Steward från Balvenie sade "I wish I had done this myself".

Box blev Aug 2012 utsedd till "Worlds most exciting new distillery" av en anrik whiskytidning.

Med allt detta i åtanke var vi alla spända på att prova whiskyn, som sagt så provade vi denna gång blint utan att veta förrän efteråt vilka de olika sorterna var. I följande ordning skedde provningen:

Kavalan (på bolaget nr. 85558 - pris 849 kr)
Icke angiven ålder, men det speciella är att denna är från Taiwan och King Car Distillery.
Denna dök upp för fyra år sedan i marknaden då den vann guldmedalj i Malt Maniacs. En briljant whisky där man säkerligen gissar Speyside i Skottland som ursprung om man inte vet om Taiwan.
Blommigt, fruktig, godis, söt, elegant, välgjord var kommentarer från deltagarna.

Box "whisky" (finns ej att köpa ännu)
Denna är enbart 17 månader och således ingen whisky ännu (< 3 år). Den är lagrad på sherryfat. 53% i alkoholhalt.
Russin, dadlar, fikon, sherry var några av omdömena från alla som provade.

Kilkerran (på bolaget nr. 85393 - pris 502 kr)
Ej angiven ålder. Alkoholhalt på 46 %. Från området Campbelltown och destilleriet Glengyle Distillery.
Runtom borden hördes mörk choklad, russin, kanel, marsipan.

Bladnoch (på bolaget nr. 85324 - pris 950 kr)
En fin 18-åring, 55 % i alkoholhalt. Från regionen Lowland.
Citrus, lakrits, godis, bitter, fat var kommentarer som uppfattades.

Bunnahabhain Toiteach Unchillfiltered (på bolaget nr. 442 - pris 571 kr)
Från ön tillika regionen Islay. Med en alkoholstyrka på 46 %.
På denna ö är man kända för sin rökiga whisky. Dock inte från detta destilleri. Här är man tvärtom kända för att inte ha rökig whisky, men sedan 1997 så gör man också från tid till annan rökig whisky.
Här utbrast man rök, läder, tobak, vanilj, honung och citrus.

Box "whisky"
Denna dryck var 2,5 år gammal, och med en styrka på 53,3%. En rökig variant lagrad på bourbonfat.
Rök, tjära, päron, skumbanan var lösryckta kommentarer.

Vilken av de sex ovan var då bäst? Detta röstade vi om innan alla fick reda på vilken sort som var i de olika glasen. Omröstningen föll ut med följande resultat:

1. Kavalan 31 röster
2. Bladnoch 28 röster
3. Kilkerran 23 röster
4. Box "whisky" sherrylagrad 12 röster
5. Bunnahabhain 9 röster
6. Box "whisky" rökig

Med andra ord var det Kavalan från Taiwan som gick segrande ur striden.

Och med tanke på den ringa åldern vad gäller sorterna från Box så blir det ytterst spännande att följa dem när de väl blir whisky på riktigt. Några av deltagarna var mer äön nyfikna och tecknade sig för köp av ett ankare (fat på 39,25 liter).

WSMC lottade ut presentkort för kommande provning och de tre som kan komma gratis nästa gång var Göran Gustavsson, Jan Claesson och Niklas Johansson.

Hasse rundade av och fick en varm applåd, samt en WSMC pin och plats i vår Hall of Fame. 

Wadsbo Single Malt Club
www.wadsbosinglemaltclub.com