Whiskyprovning med Wadsbo Single Malt Club (WSMC)
och Vincontoret – Dan-Axel Flach.


Restaurang Holländaren i Mariestad – 20 november 2015.

Initiativtagare till VinContoret är Granqvist Beverage House. Sedan starten 1983 importerar och säljer företaget kvalitetsvin och kvalitetssprit från hela världen. Kunder är bland annat Systembolaget, Vinmonopolet och några av Sveriges mest ansedda restauranger. Under flera år har Granqvist levererat vin till Nobelfesten i Stockholms stadshus. Företaget har även lång erfarenhet av provningar, utbildningar och vinresor. Kunskapen och kontaktnätet från 30 år i branschen samlas nu i VinContoret.

VinContoret och Granqvist Beverage House är systerföretag och ägs av Wästergöthlands Handelshus AB.

Granqvist Beverage House är en av Sveriges äldsta vinimportörer som fortfarande är i drift. Dan-Axel nämnde att det efter monopolets fall har ökat kraftigt med företag som importerar och i dagsläget finns det 858 stycken med importlicens.

Denna provning inriktas på Lost Distilleries. Det vill säga destillerier som inte längre finns. Vi kommer med andra ord att smaka på historien. Och vissa whiskysorter är det otroligt sug efter vilket man kan se på prisutvecklingen av whisky från just nedlagda destillerier.

En nyhet är också att vid denna provning var första gången vi introducerade våra deltagare för single grain whisky. Vad skiljer då en single malt whisky från en single grain whisky?

En single malt whisky är gjord på mältat korn (det vill säga korn som fått gro) och kommer från ett enda destilleri. Kommer whiskyn från flera olika destillerier kallas den vatted malt. Och givetvis måste sedan alla whisky lagras i minst tre år för att få kallas just whisky.

En single grain whisky måste också vara gjord på ett enda destilleri. Men denna är inte gjord av mältat kort utan andra spannmål används, ex. majs, vete, råg eller icke-mältat korn. Och det måste alltid vara mer än ett spannmål.

Över 90% av all whisky från Skottland är blended whisky och majoriteten av all grain whisky som produceras är basen till just blended. Så det skall bli mycket intressant att vid denna provning ta sig an några riktiga rariteter inom just single grain whisky. Och samtidigt höra från deltagarna hur dessa tas emot. Prismässigt är det överlag också de dyraste sorterna vi haft på en provning.

Följande fem sorter prövades:

1.                  Glein Keith (single malt) – tillverkades 1996 och buteljerades 2011= 15 år. Pris 1 175 kr

2.                  Littlemill (single malt) – tillverkades 1991 och buteljerades 2015 = 24 år. Pris 1 895 kr

3.                  Dumbarton (single grain) – tillverkades 1986 och buteljerades 2011 = 25 år. Pris 1 395 kr

4.                  Cambus (single grain) – tillverkades 1988 och buteljerades 2015 = 27 år. Pris 1 599 kr

5.                  North of Scotland (single grain) – tillv. 1971 och buteljerades 2014 = 43 år. Pris 1 995 kr

Glen Keith (https://en.wikipedia.org/wiki/Glen_Keith)

Grundades 1957 av Chivas Brothers i Speyside och staden Keith. Ligger nära Strathisla. På 70-talet utökade de sin produktion från två pannor till fem. Och ytterligare en till 1983. Men år 1999 lades destilleriet i malpåse. Dock har det faktiskt öppnat igen. År 2013 körde de igång igen och producerar nu sex miljon liter per år, det allra mesta till Chivas egna blended whisky.

När vi provsmakade denna single malt whisky nämnde Dan-Axel att vi skulle börja att smaka på den yngsta whiskyn och därefter skulle de bli äldre och äldre. De närvarande fick gissa på åldern och de flesta gissade på max 12 år. Vilket sedan visade sig vara hyfsat nära då denna var 15 år.

Alkoholhalten var 57.6%. Den hade en doft av choklad, russin, lite stickig och spritig, fruktig, kola, karamell och vanilj var omdömen man kunde höra bland borden. Smakmässigt hördes kommentarer såsom citrus, gräs, salmiak, sälta.

Littlemill (https://en.wikipedia.org/wiki/Littlemill_distillery)

Var ett av de äldsta destillerierna och grundades 1772. Låg i södra Skottland i  Bowling, West Dunbartonshire och whiskyregionen således Lowland. När det lades ned år 1997 var det det äldsta destilleriet som var i drift. Tyvärr förstördes byggnaderna i en brand år 2004. Således kommer det aldrig att produceras någon Littlemill igen, men fortfarande finns det relativt gott om flaskor att köpa.

Alkoholhalten var 53%. En tydlig doft av vanilj och kola, men även päron, mandelmassa och marsipan noterades. Om man tillsatte lite vatten kom det även fram en örtigare doft. Smaken var oljig och distinkt smak av vanilj. Med vatten blev den också lite pepprig.

Deltagarna gissade på max 15 år. Men nu började det avvika mot sanningen då denna var 24 år.

Dumbarton (https://en.wikipedia.org/wiki/Dumbarton#Whisky)

Destilleriet byggdes vid floden Leven i staden Dumbarton. Stora volymer producerades framför allt som basen i den berömda blended whiskyn Johnny Walker. Stängdes år 2002 och sedan år 2008 finns enbart det höga tornet kvar. Alla övriga byggnader är borta.

Alkoholhalten var 51.5%. Denna var producerad med 60% vete och 40% råg. Kan nämnas att i USA producerar man sin whiskey med 100% majs. Här kunde man notera många dofter bland deltagarna; honung, julmust, etanol, mint, förtunning, artificiell, tvål, sjukhus. Bland smakerna fanns ek, oljigt, körsbär, träigt. Med vatten försvann sjukhuset och ersattes av mera fruktigt.

Gissningarna vad gällde åldern var runt 15-18 år. Således en bra bit under det riktiga 25 år.

Cambus (http://www.whiskymerchants.co.uk/cambus/4521667699)

Grundades i staden Cambus, Clackmannashire år 1836. Stängdes ned år 1993. Var också stängt under 1913-1938 på grund av en brand. Producerade mycket till blended men det finns vissa rariteter kvar som single grain. Sorten vi provade var gjord på mestadels vete.

Alkoholhalten var 47.8%. Dofter som upptäcktes bland deltagarna var päron, choklad, melon, viol, modellera, ”den mest avvikande av sorterna som provats hittills”. En smak som var kort, mild men ändå lite stickig. Svår att vattna då det även vid lite vatten nästan dödade alla smaker.

Här låg gissningarna på 18-22 år. Rätta svaret var 27 år.

North of Scotland (https://www.thewhiskybarrel.co.uk/pv/774/north-of-scotland)

Var ett bryggeri i många år innan det började med whisky 1957. Precis som Cambus ligger det i regionen Clackmannashire. Till en början producerade man maltwhisky och då hette det Strathmore. Men övergick till grainwhisky och bytte sedemera namn till North of Scotland år 1963. Lades ned 1980.

Alkoholhalt på 43.3%. Dofter som uppmärksammades var frukt, fikon, ek, punsch, russin. Bland smakerna upptäcktes sherry, gummi, gräs, karamell, kola, söt. Men vatten mera smak, mer sälta, rundare.

Gissning på ålder var 20-25 år. Det gick en susning bland deltagarna när den riktiga åldern på 43 år avslöjades. Många uttryckte att det var den äldsta whisky de någonsin smakat på.

Vi lottade ut en Littlemill och den var högst eftertraktad att vinna. Den lycklige vinnaren blev Uno Johansson från Töreboda.

Dan-Axel stannade kvar en lång stund och det hördes många uppskattade kommentarer om såväl Dan-Axel som sorterna som prövades. Vi tror oss veta att det bland deltagarna, både under kvällen och efter provningen, inhandlades ett antal av dessa flaskor från Systembolaget.

Var många som spontant uttryckte positiva kommentarer om single grain whisky och som var överraskade hur bra dessa smakade.

Vi i WSMC tackar alla deltagare samt Dan-Axel Flach och återkommer med en ny provning 2016.

 

Wadsbo Single Malt Club
www.wadsbosinglemaltclub.com